miercuri, 4 iunie 2014


Biserici Constanta : Biserica Romano-Catolica Sf Anton, Constanta
  • Biserica Romano-Catolica Sf Anton, Constanta ce il are ca patron pe Sf. Anton de Padova a fost construita intre 1885-1934 in stil romanic, dupa planurile arhitectului Romano de Simon fiind inspirat dupa bazilicile italiene din secolul XIII.  exteriorul este  impodobit cu motive geometrice, iar campanila inalta da o alura svelta intregii constructii.   Interiorul bisericii este de asemenea din caramidă aparenta. Lateral, sus, se gasesc doua galerii superioare sustinute de coloane cu capiteluri compozite. Deasupra intrarii principale se gaseste o rozeta care se integreaza armonios in stilul bisericii.
  • Biserica Romano Catolică "Sfântul Anton de Padova" din Constanta a fost zidită între anii 1935 1937, după planurile si sub îndrumarea arhitectului Romano de Simon din Bucuresti. Biserica a fost construită pe locul fostei capele, ridicate în anul 1885. Edificiul actual este o bazilică, construită după modelul celor din nordul Italiei, lucrată în cărămidă aparentă, în stil romanic, specific secolului al XIII lea. Interiorul bisericii este, de asemenea, din cărămidă aparentă, fapt care nu necesită si nici nu permite tencuirea bisericii.
  • Hramul bisericii este Sfântul Anton de Padova. Casa parohială este nouă si a fost construită între anii 1992 1995. Momentan, se lucrează la o casă "Caritas", începută în 1996, unde vor functiona: un cabinet medical, un centru "Caritas" de primire si distribuire a lucrurilor. Biserica este în stare bună. Se lucrează la o nouă biserică, iar actuala parohie romano catolică, la timpul potrivit, va fi împărtită în două, noua biserică având hramul "Nasterea Sfintei Fecioare Maria". Nu există un cimitir propriu.
  • Sunt 6 filiale: Techirghiol (cu biserică), unde se celebrează Sfânta Liturghie doar în timpul verii; Costinesti (fără biserică), cu 3 familii si 9 credinciosi; Agigea (fără biserică), cu 3 familii si 9 credinciosi; Cumpăna (fără biserică), cu 13 familii si 40 de credinciosi; Valul lui Traian (fără biserică), cu 13 familii si 38 de credinciosi; Basarabi Ovidiu (fără biserică), cu 13 familii si 40 de credinciosi. Parohia Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" din Constanta are 1000 de familii si circa 4000 de credinciosi. În filialele enumerate mai sus sunt aproximativ 45 de familii cu 150 de credinciosi. Din luna august 2000, în orasul Constanta a fost înfiintată parohia Constanta II, cu sediul în str. Lăpusneanu, preot paroh fiind Farcas Nicolae.



Parohia Romano-Catolică  „Sfânta Tereza a
 Pruncului Iisus”, Iasi


  • Construcţia bisericii a început în anul 1992 la iniţiativa episcopului Petru Gherghel care a observat lipsa unui lăcaş de cult în această zonă a Iaşiului, populată în majoritate de muncitori veniţi din satele vecine. Forma terenului a fost aceea care a sugerat d-lui arhitect Hereş forma de corabie a bisericii croită pe un pătrat.
  • În anul 1994 s-a celebrat prima Liturghie, iar peste un an la 1 octombrie 1995, cu ocazia hramului bisericii, episcopul a numit primul paroh în persoana pr. Pavel Chelaru şi un vicar în persoana pr. Egidiu Condac.
  • La 15 septembrie 2008, PS Aurel Percă a sfinţit grota dedicată Fecioarei Maria de la Lourdes şi statuia papei Ioan Paul al II-lea, ambele aflate în lângă biserică. La 17 februarie 2010 a fost sfinţit noul set de icoane în relief cu Calea crucii din biserică de către PS Aurel Percă.
  • Atmosfera ce domneşte în biserică te invită la meditaţie şi încă la una elevată: „îţi mulţumesc, Părinte, că ai descoperit celor mici tainele Împărăţiei tale”!
  • La subsolul bisericii fiinţează o bibliotecă parohială care stă la dispoziţia tuturor oferind cărţi atât de spiritualitate cât şi de cultură. De asemenea, există şi un punct sanitar care încearcă să vină, prin slujirea oferită de Surorile Sfintei Fecioare Maria de Sion şi colaborarea unor persoane medicale, în ajutorul credincioşilor. O mică librărie este la fel de bine venită tuturor celor care doresc cărţi sau obiecte religioase

Episcopia Romano-Catolică de Iași

  • Dieceza de Iași este una din cele șase episcopii romano-catolice din România, cu reședința la Iași. Dieceza de Iași a fost înființată în anul 1884 ca sufragană a Arhiepiscopiei de București, cu jurisdicție canonică în Moldova. Teritoriul cuprins în Dieceza de Iași are o suprafață de 46.378 km², pe teritoriul a opt județe (Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea), cu o populație de 4.680.995 de locuitori, din care 5,2% sunt catolici. Dieceza este condusă de episcopul Petru Gherghel, ajutat de episcopul auxiliar Aurel Percă (cu titlul canonic de episcop titular de Mauriana).
  • La 27 iunie 1884, papa Leon al XIII-lea, prin scrisoarea "Quae in christiani nominis incrementum" , a înființat iarăși o episcopie pentru Moldova, care cuprindea până în preajma primului război mondial, teritoriul actual al diecezei, iar după primul război mondial, aceast teritoriu a fost mărit cuprinzând și teritoriul actual al moldovei dintre Prut și Nistru (Republica Moldova) până la încorporarea acestui teritoriu la Uniunea Sovietică. Primul episcop, numit, cu reședința în Iași, a fost Mons. Nicolae Iosif Camilli, la 15 iunie 1884. Dominic Jaquet, Alexandru Teodor Cisar, Mihai Robu și Anton Durcovici au fost episcopi rezidențiali, în rest, la conducerea diecezei, s-au aflat administratori apostolici și "ordinarii substituti". Cel dintâi episcop originar din Moldova a fost Mihai Robu din Săbăoani.
  • La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit administrator apostolic de Iași pe Petru Gherghel, iar la 14 martie 1990 a fost ales și numit de Papa Ioan Paul al II-lea ca episcop de Iași. La 29 septembrie 1999, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Mons. Aurel Percă ca episcop auxiliar de Iași, acesta primind titlul canonic de episcop titular de Mauriana.

Catedrala Catolica din Ditrau
  • Este situata pe strada Libertatii, nr. 33, localitatea Dirtau;
  • A fost construita incepand cu anul 1908
  • A fost sfintita in anul 1911 de catre episcopul romano - catolic al Transilvaniei, contele Majlath Gusztav Karoly
  • Poarta hramul "Preasfanta inima a lui Isus"
  • Planurile au fost realizate de catre arhitectul Kiss Istvan in 1895, modificate si completate de Dorzsak Ede
  • Din punct de vedere arhitecural se incadreaza in stilul neogotic - eclectic
  • Este cel mai mare lacas de cult din zona
  • Este construita din piatra adusa din satul vecin Remeta




Catedrala Catolica Sfintii Petru si Pavel din Bacau

  • Biserica romano-catolică „Sfinții Petru și Pavel”, este un lăcaș de cult modern cu o arhitectură impunătoare, ridicată în anul 2005 în centrul municipiului Bacău.
  • Având o înălțime totală de 77 de metri, ea se află în prezent pe locul al 4-lea între bisericile din România, după catedrala ortodoxă din Timișoara, biserica romano-catolică din Cluj și mânăstirea de lemn Săpânța-Peri din Maramureș.




Catedrala Sf. Vasile cel Mare
  • Este situată în strada Polonă nr. 50, este prima biserică română unită cu Roma (greco-catolică) edificată în București. Patronul bisericii este arhiepiscopul Vasile cel Mare, iar sărbătoarea de hram pe 1 ianuarie.
  • O comunitate română unită cu Roma este atestată în București încă înainte de anul 1800. Comunitatea română unită din București a fost alcătuită inițial din români ardeleni stabiliți în capitala Țării Românești. Parohia Sf. Vasile ființează ca persoană juridică din anul 1829. Nu avea un lăcaș propriu de cult, de aceea folosea capela romano-catolică din str. Călărași. În anul 1893, în timpul pastorației viitorului episcop Demetriu Radu, pe atunci paroh al românilor uniți din București, a fost cumpărat terenul din strada Polonă nr. 194 (actualmente nr. 50), destinat construcției unei biserici. Achiziția s-a făcut pe numele Bisericii Romano-Catolice, deoarece autoritățile nu doreau ca Biserica Română Unită cu Roma să dețină proprietăți în Regatul Român.
  • În anul 1909, de sărbătoarea sfinților Constantin și Elena (21 mai/3 iunie), arhiepiscopul romano-catolic Raymund Netzhammer a sfințit în acest loc piatra fundamentală a bisericii, asistat fiind de parohul românilor uniți din București, viitorul episcop Ioan Bălanși de prințul Vladimir Ghica. După doar 7 luni, în ziua de sfântul Nicolae (6/19 decembrie), arhiepiscopul Netzhammer, sub jurisdicția căruia se aflau greco-catolicii din București, a sfințit frumoasa biserică ridicată după planurile arhitectului Nicolae Ghica-Budești. Acesta a folosit drept model Biserica „Sfântul Gheorghe” din Baia, atribuită lui Ștefan cel Mare.
  • După ce au întârziat cât au putut autorizarea construcției, autoritățile au impus drept condiție pentru zidirea bisericii, faptul ca edificiul să nu fie ridicat la stradă, ci în curte. De aceea Biserica Sf. Vasile a fost construită la o distanță de 30 de metri de stradă. La finanțarea lucrărilor au contribuit credincioșii greco-catolici din București, Arhiepiscopia Blajului, precum și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Cu o sumă importantă (100.000 de coroane) a contribuit fostul paroh, Demetriu Radu, devenit episcop al Eparhiei de Oradea Mare.


  Adormirea Maicii Domnului, Slănic Moldova

  • Biserica din Slănic Moldova a fost construită spre sfârşitul perioadei interbelice, din piatră, fiind sfinţită în ziua de 8 septembrie 1943. A fost filială a parohiei Cireşoaia până în anul 1990 când a fost înfiinţată parohia. La 31 decembrie 1993 înregistrează 306 familii, cu 984 de suflete. Având o poziţie geografică minunată, cu izvoarele de ape minerale tămăduitoare, aici s-a construit o casă cu cinci nivele (subsol, parter, şi trei etaje) care cuprinde casa parohială şi casa de odihnă şi tratament pentru personalul cultului. Provizoriu, locuiesc în casa de odihnă 40 de surori benedictine ale Divinei Providenţe, care se vor muta la Oituz. Casa are şapte camere disponibile pentru preoţii care fac concediu sau tratament.
  • Hramul Bisericii este Adormirea Maicii Domnului - 15 august. Credincioşii buni şi harnici ai acestei parohii, anul trecut au construit în cinstea patroanei lor o grotă frumoasă, săpată în munte, între casă şi biserică. Sperăm ca anul acesta să începem construcţia unei biserici noi.







Biserica Catolica din Oituz- Bacau


  • Prima biserică, de lemn, s-a ridicat în anul 1734, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1806 s-a ridicat bisericuţa care se află astăzi în grădina vechii case parohiale. În anul 1854 s-a ridicat o altă biserică, din piatră, care a durat până la primul război mondial când a fost distrusă în timpul luptelor care s-au dus în zonă. După război, s-a construit din piatră, în anul 1924, actuala biserică, având hramul “Preasfânta Treime”.

Catedrala Romano-Catolica Sf. Maia Mare, Oradea

  • Catedrala medievală a episcopiei romano-catolice din cetate a căzut pradă distrugerilor turcilor şi apoi Reformei şi construirii palatului princiar. În oraşul recucerit condiţiile vitrege şi lipsa surselor financiare nu a permis ridicarea unei biserici de proporţii care să oglindească tradiţiile multiseculare ale episcopiei. În cursul primei jumătăţi a secolului XVIII însă consolidarea economică şi administrarea eficientă a veniturilor au permis reorganizarea instituţiilor episcopiei, şi astfel episcopii au încercat să readucă oraşul aflat în posesia lor la rangul pierdut cu două secole în urmă prin ridicarea sau patronarea unor ansambluri bisericeşti.
  • Încă de la începuturi ei au conceput construirea unui ansamblu care să cuprindă palatul episcopal, catedrala, seminarul teologic şi sediile capitlului. Începuturile lucrărilor noii catedrale sunt legate de figura episcopului Forgách Pál(1747-1757), care l-a invitat pe tânărul arhitect Franz Anton Hillebrandt din Viena pentru a întocmi proiectul ansamblului episcopal.
  • În ciuda dimensiunilor impunătoare, catedrala romano catolică nu face parte din cele mai valoroase biserici baroce, în primul rând datorită lipsei unei unităţi stilistice şi a disproporţiilor la nivelul faţadei principale şi a turnurilor.
  • Concepţia lui Hillebrandt asupra configuraţiei faţadelor nu a ţinut cont de o divizare proporţională a suprafeţelor parietale mari şi acest lucru este cu atât mai strident în cazul faţadei estice. Faţada impunătoare şi lată a navei este flancată de două turnuri relativ subţiri, ceea ce conferă şi faţadelor laterale o imagine disproporţionată.

Biserica romano-catolică, Bobda, Timis
  • În secolul XIX-lea, magnatul local Csávossy Gyula a construit în Bogda un castel măreţ, cu 42 de camere. Se spune că erau elegant mobilate, împodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantelă, draperii de catifea şi brocart, lampadare din cristal de Murano.  
  • Peste drum, a fost  ridicat un mausoleu, în structura căruia intra şi un impresionant loc de reculegere si rugăciune. Vitraliile au fost realizate la Munchen, iar cele două clopote, al căror sunet maiestuos a rămas neschimbat până astăzi, au fost comandate de la Viena.
  • În jurul anului 1909 a fost făcut un act de donaţie din partea lui Gyula Csávossy care a lăsat mausoleul comunităţii romano-catolice din Bobda. În 2009 cred, actul a fost reînnoit şi acum se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Timişoara. Din păcate, în sat nu mai sunt catolici. Facultatea de Arhitectură din Timişoara a făcut mai multe relevee cu clădirea ca să indice exact stricăciunile şi ce ar trebui făcut pentu renovare. Prin 2012 au fost nişte arhitecţi care au evaluat situaţia şi au spus că cu 200-300.000 de euro se poate reface. Pentru că structura de rezistenţă nu e afectată



Biserica romano-catolică din Cacica 

  • Biserica romano-catolică din Cacica este o biserică romano-catolică construită în anul 1904 de către comunitatea poloneză din satul Cacica (judeţul Suceava). În anul 2000, recunoscând importanţa pelerinajelor mariane de la această biserică, Papa Ioan Paul al II-lea a acordat acestei biserici titlul de Basilica Minor.În jurul anului 1780, în locul unde se află astăzi localitatea Cacica (în nord-estul României, în regiunea istorică Bucovina, la 18 km de orașul Gura Humorului şi la 40 de km de oraşul Suceava) au fost descoperite zăcăminte de sare.
  • În anul 1798 s-a dat în exploatare aici o salină, aducându-se muncitori şi tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, mai ales din Galiţia (în principal din Bochnia, Wieliczka şi Kalusz de lângă Stanislawow, cei mai mulţi fiind de etnie poloneză şi de religie romano-catolică.Cacica reprezintă un obiectiv turistic important al Bucovinei, aici aflându-se şi vestita salină, deschisă publicului.




Biserica Romano Catolica din Vinga – Arad

  • Biserica Romano Catolica din Vinga a fost construita in anul 1890 dupa planurile arhitectului Reiter Eduard din Viena. Lucrarile, au fost conduse de ing. Antony Toma si Hostalek Carol.
  • Biserica a fost construita in stil gotic, ocupand o suprafata de 1.461m patrati. Edificiul are dimensiuni impresionante: inaltimea turnurilor 65m, a cladirii 36m, lungimea este de 63m, iar latimea are 32m. Interiorul este dotat cu noua altare, impodobite cu 43 statui din lemn, executate de societatea sculptorului tirolez Rungaldier Iosif, cel care a donat si cele doua candelabre de lemn bisericii. Cele 52 de banci, din lemn de esenta tare, au fost facute la Szeged. Vitraliile au fost realizate de Kriszter János din Budapest. In turnul din dreapta se vede cel mai vechi clopot, avand greutatea de 330 kg. 
  • Biserica a fost construita din fonduri locale in anul 1892 dupa planul arhitectului Reiter Eduard. Altarele au fost executate in intregime din lemn la atelierul maestrului Rungaldier Iosif din Tirol.


Biserica Catolica, Sibiu

  • Dupa tratate indelungate si anevoioase cu sfatul protestant al orasului, s-a putut incepe incepe construirea unei biserici parohiale catolice. In data de 4 iulie 1726 s-a pus piatra de temelie, si in 13 septembrie 1733, biserica a fost sfintita de catre episcopul ardealului, baronul Georg von Zorger.
  • Biserica parohiala romano-catolica Sfanta Treime a fost construita de iezuti intre anii 1726-1733 in spiritul barocului timpuriu vienez pe locul cladirii farmaciei, sfintita in 13 septembrie 1733 de catre episcopul Transilvaniei Georg von Sorger, dupa cucerirea Transilvaniei de catre austrieci. Cladirea a fost restaurata in anii 1971-1975, iar pictura in anii 1977-1978. In partea de vest, biserica are un turn decrosat fata de nava, terminat in 1738.
  • Exteriorul monumentului este destul de sobru, celor sapte ferestre (ritm 1-3-2-1) de dimensiuni aleatorii de la primul nivel, spre Piata Mica exista doar sase axe, fiindu-le suprapuse altele, mai mici, dreptunghiulare, avand ancadramente de piatra cu ecuson central.
  • Fatadele laterale sunt compartimentate in axe prin mijlocirea pilastrilor cu capitel doric, suprapuse de un antablament cu friza nedecorata. De asemenea, in flancurile fatadei spre Piata Mare se afla doua usi de forma dreptunghiulara, incoronate cu cate un segment de cerc profilat: prima faciliteaza accesul in biserica, urmatoarea in casa parohiala.

Biserica romano-catolica Sfantul Mihail, Cluj


  • Biserica a fost înălţată pe un teren care servise drept cimitir şi unde existase o capelă dedicată Sf. Iacob. Au rămas foarte puţine date referitoare la ridicarea edificiului. Principalul document păstrat este unul eliberat de curtea papală de la Avignon, din ianuarie 1349, prin care li se iertau păcatele celor care ar ajuta financiar construcţia lăcaşului. Construcţia s-a desfăşurat în două faze: prima a început în anul 1316 şi a fost finalizată în 1390, urmată de o a doua fază între 1410-1487. În anul 1390 a fost finalizat şi altarul

  • Biserica romano-catolica Sfântul Mihail din Cluj 2Au fost proiectate două turnuri pentru faţada principală, dar nu a fost ridicat decât cel de nord-vest între 1511-1543. În 1697, turnul este distrus ca urmare a unui incendiu şi reconstruit în stil baroc în 1744. Acesta a trebuit demolat însă în 1763, după ce un cutremur îl deteriorase foarte mult, aflându-se în pericol de prăbuşire. În 1837, s-a început ridicarea actualului turn cu ceas, în stilul neogotic, de pe faţada de nord, fiind terminat în 1860. Turnul a rămas şi astăzi ca cel mai înalt turn de biserică din România.


Biserica greco-catolica din Boian, Sibiu

  • După șematismul Bisericii Române Unite cu Roma, tipărit in anul 1900, parohia greco-catolică din Boian era una medie din punctul de vedere al numărului credincioșilor. În anul 1930 Biserica Unită scoate altă publicație în care este indicat un număr mai mare de credincioși, cu mențiunea că se slujește într-o biserică veche situată în cimitirul satului, se mai scrie faptul că există casă parohială și o suprafață destul de întinsă de teren.
  • În toamna anului 1948 lucrurile primesc o mare schimbare datorită faptului că din acea toamnă Cultul Greco-Catolic este desființat, terenurile sunt trecute în posesia Statului Român, pe acel timp al comunismului, casa parohială este vândută unei persoane fizice iar biserica este dărâmată deoarece ajunseseră într-o stare avansată de degradare.
  • Reînființarea Parohiei Boian după revoluția din 1989 a avut loc in anul 1996, sub directa îngrijire a Pr.Mons. George Surdu, fost rector al Misiunii Greco-Catolice din Paris, fiu al satului Boian și cu sprijinul frătesc al Pr.Muntean Ioan, protopopul Mediașului de atunci.




Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif
Str. General Berthelot nr. 19, Sectorul 1

  • Catedrala „Sfântul Iosif" a fost construită, între anii 1873-1884, după planurile arhitectului vienez dr. Friedrich Schmidt. În ziua de vineri, 15 februarie 1884, a fost celebrată sfânta Liturghie Pontificală de către Arhiepiscopul Ignaţiu Paoli pentru consacrarea şi inaugurarea Catedralei „Sfântul Iosif".
  • Prin decretul din 29 ianuarie 1895 Arhiepiscopul Otto Zardetti a înfiinţat Parohia Catedralei „Sf. Iosif", Catedrala devenind şi biserică parohială.
  • Catedrala „Sfântul Iosif" a suferit avarii însemnate în urma cutremurelor de pământ din anii 1929, 1940, 1977, 1986 şi 1990, ca şi din cauza bombardamentelor din 1944. Mai ales cutremurul din 4 martie 1977 a distrus multe din dotările interioare şi exterioare ale Catedralei.

Biserica Romano-Catolică Sfânta Cruce
Șos. Mihai Bravu nr. 259, Sectorul 3

  • În actuala casă parohială, a cărei construcţie a început în anul 1933, se află o capelă, care a aparţinut Bisericii Armeano-Catolice până în anul 1956, an în care la cererea parohului armeano-catolic, Pr. Clemens Koren, grav bolnav, capela a fost dată în grijă Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.
  • Primul paroh numit a fost Pr. Cornel Damian, actualmente episcop auxiliar al Arhidiecezei de Bucuresti, care cumpărând casa lipită de parohie, în anul 1989, a reuşit sa mărească existenta capelă.
  • În anul 1992, s-a început construirea bisericii, care a fost consacrată pe 19 august 1998. Cam în aceeaşi perioadă s-au facut reparaţii şi la vechea casa parohială, lângă care s-a construit şi o gradiniţă. De gradiniţă, care funcţionează în cadrul unei fundaţii, "Mlădiţa", se ocupă trei surori (una din Belgia, una din Coreea de Sud şi una din Luxemburg) din Congregaţia Surorilor Doctrinei Creştine şi patru educatoare.
  • Actualmente, după datele obţinute anul trecut (2005) cu ocazia sfinţirii caselor, parohia este formată din 524 familii întregi şi 348 jumătăţi, cu 1785 suflete.


Biserica Romano-Catolică Preasfânta Inimă a lui Iisus (Biserica Sacré Coeur) (Biserica Franceză)
Str. Căpitan Demetriade nr. 3, Sectorul 1

  • Este biserica principală unde a slujit mons. Vladimir Ghika în București. Biserica franceză „Sacré Coeur” a fost construită în anul 1930, lângă „Sanatoriul Saint Vincent de Paul”, unde, din 1906, activau surorile Congregatiei „Fiicele Caritătii Sfântului Vincenţiu de Paul”, aduse în tară de către Mons. Vladimir Ghika. În anul 1948, Surorile vincentine au fost obligate să-şi întrerupă activitatea şi să părăsească ţara asemenea celorlalte congregaţii religioase. La data de 1 octombrie 1948, Surorile au vândut întreaga proprietate Statului Francez, adică un teren de 13.960 mp, având construite pe acest teren: o capelă; un presbiteriu; un spital cu subsol, parter, 2 etaje şi mansarde; 3 corpuri de clădire alcătuind Sanatoriul, cu subsol, parter, 2 etaje şi clădirea unde locuiau Surorile.






Biserica Italiană, Bd. Nicolae Balcescu nr. 28, Sectorul 1
  • Biserica a fost realizată de arhitecții Mario Stoppa și Giuseppe Tirabosch, care au proiectat-o după modelul Bisericii Santa Maria delle Grazzie din Milano, construită în stil vechi lombard. Biserica din București a fost construită cu scopul de a recrea atmosfera tipică a bisericilor italiene. În 1952, Biserica Italiană fost închisă. Din 1968 până în 1989, biserica a fost deschisă doar pentru demnitarii italieni pentru care se oficiau slujbe de cinci ori pe an. După 1989, Biserica Italiană a fost declarată drept parohie teritorială și a fost deschisă publicului larg, care poate participa la slujbe și liturghii. 



Biserica Bărăția, Bd. I.C. Brătianu nr. 27, Sectorul 3
  • Călugării franciscani bulgari ridicaseră în secolul al XVII-lea pe locul actualei biserici o biserică din lemn. În anul 1716 voievodulȘtefan Cantacuzino promisese secretarului său, Giovanni Del Chiaro, că va repara "bisericuța de lemn a catolicilor ce stă să cadă". Ștefan Cantacuzino a fost însă nevoit să abdice în același an. În cartea "Istoria fondărei orașului București", de Dimitrie Papazoglu, există următoarea informație: Bărăția sau Biserica Catolicilor s-a fondat de un italian, anume Delcioaro, în vremea lui Ștefan Vodă Cantacuzino, cu berat de la Poarta Otomană, și de aceea i s-a pus numele de Bărăție, adică document, autorizație.
  • Reparația bisericii a fost efectuată din contribuția financiară a împăratului Leopold I, care a donat în acest scop suma de 1.500 ducați de aur. La aceasta s-a adăugat contribuția voievodului Nicolae Mavrocordat, care a donat 280 de ducați de aur. În timpul incendiului din 1847 biserica a fost grav afectată. Reconstrucția s-a făcut prin efortul financiar al casei imperiale de la Viena, care a donat suma de 4.000 guldeni. Forma actuală a bisericii datează din anul 1848. În lucrarea sa referitoare la situația religioasă din România, arhiepiscopul Raymund Netzhammer notează: "Complexul Bărația datează din anul 1848, deoarece în 1847 un foc devastator a mistuit atât biserica cât și turnul". Clopotul cel mare al bisericii datează din anul 1855 și a fost realizat pe cheltuiala împăratului Franz Josef.
  • În anul 1948 cea mai mare parte a complexului a fost confiscată de autoritățile comuniste.