miercuri, 4 iunie 2014


Biserica Catolica, Sibiu

  • Dupa tratate indelungate si anevoioase cu sfatul protestant al orasului, s-a putut incepe incepe construirea unei biserici parohiale catolice. In data de 4 iulie 1726 s-a pus piatra de temelie, si in 13 septembrie 1733, biserica a fost sfintita de catre episcopul ardealului, baronul Georg von Zorger.
  • Biserica parohiala romano-catolica Sfanta Treime a fost construita de iezuti intre anii 1726-1733 in spiritul barocului timpuriu vienez pe locul cladirii farmaciei, sfintita in 13 septembrie 1733 de catre episcopul Transilvaniei Georg von Sorger, dupa cucerirea Transilvaniei de catre austrieci. Cladirea a fost restaurata in anii 1971-1975, iar pictura in anii 1977-1978. In partea de vest, biserica are un turn decrosat fata de nava, terminat in 1738.
  • Exteriorul monumentului este destul de sobru, celor sapte ferestre (ritm 1-3-2-1) de dimensiuni aleatorii de la primul nivel, spre Piata Mica exista doar sase axe, fiindu-le suprapuse altele, mai mici, dreptunghiulare, avand ancadramente de piatra cu ecuson central.
  • Fatadele laterale sunt compartimentate in axe prin mijlocirea pilastrilor cu capitel doric, suprapuse de un antablament cu friza nedecorata. De asemenea, in flancurile fatadei spre Piata Mare se afla doua usi de forma dreptunghiulara, incoronate cu cate un segment de cerc profilat: prima faciliteaza accesul in biserica, urmatoarea in casa parohiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu