miercuri, 4 iunie 2014


Biserica romano-catolică, Bobda, Timis
  • În secolul XIX-lea, magnatul local Csávossy Gyula a construit în Bogda un castel măreţ, cu 42 de camere. Se spune că erau elegant mobilate, împodobite cu tablouri, bibelouri, covoare, perdele din dantelă, draperii de catifea şi brocart, lampadare din cristal de Murano.  
  • Peste drum, a fost  ridicat un mausoleu, în structura căruia intra şi un impresionant loc de reculegere si rugăciune. Vitraliile au fost realizate la Munchen, iar cele două clopote, al căror sunet maiestuos a rămas neschimbat până astăzi, au fost comandate de la Viena.
  • În jurul anului 1909 a fost făcut un act de donaţie din partea lui Gyula Csávossy care a lăsat mausoleul comunităţii romano-catolice din Bobda. În 2009 cred, actul a fost reînnoit şi acum se află în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice Timişoara. Din păcate, în sat nu mai sunt catolici. Facultatea de Arhitectură din Timişoara a făcut mai multe relevee cu clădirea ca să indice exact stricăciunile şi ce ar trebui făcut pentu renovare. Prin 2012 au fost nişte arhitecţi care au evaluat situaţia şi au spus că cu 200-300.000 de euro se poate reface. Pentru că structura de rezistenţă nu e afectată


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu