miercuri, 4 iunie 2014


Biserici Constanta : Biserica Romano-Catolica Sf Anton, Constanta
  • Biserica Romano-Catolica Sf Anton, Constanta ce il are ca patron pe Sf. Anton de Padova a fost construita intre 1885-1934 in stil romanic, dupa planurile arhitectului Romano de Simon fiind inspirat dupa bazilicile italiene din secolul XIII.  exteriorul este  impodobit cu motive geometrice, iar campanila inalta da o alura svelta intregii constructii.   Interiorul bisericii este de asemenea din caramidă aparenta. Lateral, sus, se gasesc doua galerii superioare sustinute de coloane cu capiteluri compozite. Deasupra intrarii principale se gaseste o rozeta care se integreaza armonios in stilul bisericii.
  • Biserica Romano Catolică "Sfântul Anton de Padova" din Constanta a fost zidită între anii 1935 1937, după planurile si sub îndrumarea arhitectului Romano de Simon din Bucuresti. Biserica a fost construită pe locul fostei capele, ridicate în anul 1885. Edificiul actual este o bazilică, construită după modelul celor din nordul Italiei, lucrată în cărămidă aparentă, în stil romanic, specific secolului al XIII lea. Interiorul bisericii este, de asemenea, din cărămidă aparentă, fapt care nu necesită si nici nu permite tencuirea bisericii.
  • Hramul bisericii este Sfântul Anton de Padova. Casa parohială este nouă si a fost construită între anii 1992 1995. Momentan, se lucrează la o casă "Caritas", începută în 1996, unde vor functiona: un cabinet medical, un centru "Caritas" de primire si distribuire a lucrurilor. Biserica este în stare bună. Se lucrează la o nouă biserică, iar actuala parohie romano catolică, la timpul potrivit, va fi împărtită în două, noua biserică având hramul "Nasterea Sfintei Fecioare Maria". Nu există un cimitir propriu.
  • Sunt 6 filiale: Techirghiol (cu biserică), unde se celebrează Sfânta Liturghie doar în timpul verii; Costinesti (fără biserică), cu 3 familii si 9 credinciosi; Agigea (fără biserică), cu 3 familii si 9 credinciosi; Cumpăna (fără biserică), cu 13 familii si 40 de credinciosi; Valul lui Traian (fără biserică), cu 13 familii si 38 de credinciosi; Basarabi Ovidiu (fără biserică), cu 13 familii si 40 de credinciosi. Parohia Romano-Catolică "Sfântul Anton de Padova" din Constanta are 1000 de familii si circa 4000 de credinciosi. În filialele enumerate mai sus sunt aproximativ 45 de familii cu 150 de credinciosi. Din luna august 2000, în orasul Constanta a fost înfiintată parohia Constanta II, cu sediul în str. Lăpusneanu, preot paroh fiind Farcas Nicolae.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu